MeKi Tamara

MeKi - moeder en kind     Tamara - toekomst
 

Het MeKi Tamara project is het resultaat van een unieke samenwerking tussen het Research Center van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, de Tulane University, New Orleans, en de Anton de Kom Universiteit, ondersteund door de Caribbean Public Health Agency (CARPHA).

 Het MeKi Tamara project onderzoekt de effecten van kwik en pesticiden op de gezondheid van moeder en (het ongeboren) kind in Suriname.

 

Deelnemende gebieden


Voor het MeKi Tamara project zijn er in totaal 1000 zwangeren geincludeerd uit de regios Nickerie, Paramaribo en Sipaliwini. In de hoofdstad Paramaribo zijn 600 zwangeren geincludeerd in de vier grote ziekenhuizen:  Academisch Ziekenhuis Paramaribo, Diakonessenhuis, 's Lands hospitaal en het  St. Vincentius Ziekenhuis.  De overige 400 zwangeren zijn geincludeerd in de districten Nickerie en Sipaliwini.

In Nickerie zijn in totaal 200 zwangeren gerecruiteerd via het Dr. L. Mungra Streekziekenhuis Nickerie en verschillende poliklinieken van de Regionale Gezondheids Dienst.

In het district Sipaliwini zijn totaal 200 zwangeren geincludeerd via de verschillende Medische Zending poliklinieken, zowel onder de Marron als Inheemse populatie.

De kinderen van de deelnemende vrouwen zullen vanaf de geboorte tot de leeftijd van vier jaar worden vervolgd voor wat betreft hun lichamelijke en geestelijke ontwikkeling.

1. Paramaribo
Geincludeerd: 600 zwangeren
2. Nickerie
Geincludeerd: 200 zwangeren
3. Regio Brokopondo
Pikien Saron - Powakka - Redidoti - Klaaskreek - Brownsweg 
Geincludeerd: 80 zwangeren
4. Kwamalasamutu
Geincludeerd: 30 zwangeren
5. Apoera & Wasjabo
Geincludeerd: 30 zwangeren
6. Boven Suriname
Goejaba en Djoemoe
Geincludeerd: 40 zwangeren
7. Tepoe
Geincludeerd: 20 zwangeren

 

Meer informatie

MeKi Tamara is een van de zeven Research Center projecten die gesponsord is door de National Institute of Health, Fogarty International Center, Verenigde Staten. Award number 1U01TW010087-01

Program Overview

De algemene doelstelling van het Global Environmental and Occupational Health programma (GEOHealth) is om de ontwikkeling van relevante instellingen in lage of midden-inkomenslanden (LMICs) te ondersteunen, die als regionale hubs zullen dienen voor gezamenlijk onderzoek, data management, onderwijs, curriculumontwikkeling, outreach materiaal ontwikkeling, ondersteuning van het beleid rond belangrijke lokale, nationale en regionale milieu- en beroepsmatige gezondheidsbedreigingen. Deze hubs worden ondersteund door twee aan elkaar gelieerde awards aan 1) een LMIC onderzoeksinstituut dat het researchgedeelte coordineert en 2) een Amerikaanse universiteit dat research training coordineert. Alle door GEOHealth gesteunde regionale hubs vormen het GEOHealth Netwerk, een platform voor gecoördineerde onderzoek en onderzoeks trainingen op het gebied van milieu- en beroepsmatige gezondheid.

"Onderzoek gemeld in deze publicatie werd gesteund door de NIH Fogarty International Center, National Institutes of Environmental Health Sciences en het Center for Disease Control onder Award Number U01 TW0010087. De inhoud is uitsluitend de verantwoordelijkheid van de auteurs en niet noodzakelijkerwijs het officiële standpunt van de National Institutes of Health. "