אטופיק דרמטיטיס, מצב אשר ידוע גם בשם אסתמה של עור הגוף, הוא מצב כרוני, כזה שגורם לעור להיות דלקתי ומאוד מגורה. לא פעם, הגרד והגירוי מובילים להתפתחותן של שלפוחיות. כיצד מטפלים בבעיה, מה גורם לה ומה עוד חשוב לדעת? הנה המידע.
לעתים קרובות, מחלת אטופיק דרמטיטיס מופיעה ככתמים אדומים ומגרדים על הפנים, הצוואר, הידיים או הרגליים. בעוד כי המחלה נפוצה יותר בקרב ילדים, גם מבוגרים יכולים לסבול מסוגים של פריחה בגוף וגירודים, דלקות וכו’. גם היום, בעידן מתקדם כל כך מבחינה טכנולוגית-רפואית, הסיבה המדויקת לאטופיק דרמטיטיס אינה ידועה, אך נהוג לטעון שהיא קשורה לשילוב של גנטיקה וטריגרים סביבתיים שונים. חלק מהטריגרים עשויים לכלול את הבאים:
- עור יבש
- מגע עם בדים או חומרים מסוימים
- תכשירי רחצה מסוימים
- חשיפה לאלרגנים כמו אבקה או פרווה של חיות מחמד
- גורמים גנטיים
מה לעשות אם מתפתחת אסתמה של העור?
הדבר החשוב ביותר שאפשר לעשות אם מתפתחת אטופיק דרמטיטיס הוא, להימנע מטריגרים ידועים ולשמור על לחות העור. יחד עם זאת, חשוב גם לעקוב אחר עצתו של הרופא ולקחת כל תרופה כפי שהרופא רשם למטופלים. עם טיפול נכון, ניתן להפחית או אפילו להעלים את הסימפטומים של אטופיק דרמטיטיס.
חלק מהטיפולים הקיימים כיום הם טיפולים באמצעות סטרואידים, אם כי זהו טיפול שנחשב פחות נפוץ עקב תופעות הלוואי הפוטנציאליות הטמונות בו. כמו כן, ניתן לטפל במצב זה באמצעות משחות מקומיות ואפילו באמצעות טיפול ביולוגי. בעוד שהמטרה היא להגביר את הלחות של העור, חלק מהטיפולים נועדו כדי לדכא את הציטוקינים במערכת החיסון.
אטופיק דרמטיטיס: מה לגבי תזונה?
ישנם מזונות ומשקאות מסוימים שבהחלט עלולים להחמיר את הסימפטומים, זאת בשל תכונותיהם הדלקתיות. למשל, פירות הדר ומוצרי חלב. בנוסף, חשוב מאוד להימנע מאלכוהול במידת האפשר וכן מצריכה של קפאין. עם זאת, בד”כ כן יהיה מומלץ לצרוך תוספי תזונה, חומצות שומן אומגה 3 ועוד – שנחשבים כמסייעים בהפחתת דלקת.
בנוסף, יש הטוענים כי פרוביוטיקה יכולה להועיל גם היא בניהול הסימפטומים, כמו גם ויטמין D. עם זאת, חשוב לזכור כי את ויטמין ה-D צריך לקבל אמנם מהשמש, אבל באזורים בהם רמת הלחות גבוהה. לדוגמה, אזור מישור החוף. אם אפשרי, אפילו באופן זמני לעבור להתגורר באזור זה, מצוין. אם לא, כדאי לשקול כמה ביקורים במהלך השבוע בחוף הים באזור זה (אזור השרון יהיה בד”כ אידיאלי).
ניהול סימפטומים בסביבה הביתית
בסביבת הבית, יכול להיות מאוד מאתגר לנהל את הסימפטומים של אסתמת העור. עם זאת, אפשר לנסות לנקוט בכמה צעדים כדי לנסות להקל על התסמינים כאשר הם מאוד מורגשים. אם מדובר על גירודים בלבד ללא דלקות או שלפוחיות, אפשר לנסות להשתמש בקרמים ייעודיים אשר מכילים רכיבים כמו פטרולטום או סרמיד.
אלו רכיבים שנמצאים אמנם בגופנו באופן טבעי, אך במקרים מסוימים ישנו מחסור של חומרים אלו בגוף. המהות של החומרים אלו טמונה בעובדה שהם אחראיים על לחות עור הגוף. כאשר העור יבש ומגרד, בד”כ רופאים ימליצו על שימוש בתכשירים הכוללים את אלו.
מאמר זה אינו מהווה אלטרנטיבה לייעוץ רפואי.